Bidrag til Twitterguide?

En Leoparddreng kan blive sulten. Her har du mulighed for at give den et foder - hvis du altså har lyst!
Hvof' nu det?

Foder

Besked

Samtaler og Direkte besker (DM) på twitter

I dette kapitel vil jeg forsøge at forklare begrebet samtaler som det forstås af twitter, og skrive kort om twitters besked-funktion.

Samtaler
Samtaler er noget som langtfra alle ved overhovedet har betydning, og man ser det heller ikke nævnt i nogen bruger-interfaces. Det handler om twitters egne algoritmer, og hvad du får at se af andres tweets.

Som nævnt kender alle ikke til det - og vi har da også bevæget os væk fra begynder-territoriet. Men de fleste der har været på twitter noget tid, har sikkert oplevet at undre sig over, at der tilsyneladende er tweets man ikke ser - måske via reference til noget sagt senere i et tweet mellem to eller 3 andre. Som man da syntes man burde have set, men som aldrig er dukket op i ens strøm.

Årsagen til dette er samtaler eller conversations. Definitionen på om twitter ser noget som en samtale er ret enkel: Hvis første ord i et tweet er et @brugernavn er tale om en samtale, ellers ikke.

Det specielle er så, at hvor de tweets som ikke er samtaler kan ses af alle som blot følger dig, kan tweets i samtaler kun ses af de som følger både dig og modtageren (det første @brugernavn i tweetet).

Lad os som eksempel sige at @BrugerA følges af @BrugerB, @Bruger1, @Bruger2, mens @BrugerB følges af @BrugerA, @Bruger2, @Bruger3 og @Bruger4.

Hvis @BrugerA så tweeter: @BrugerB Det er var iøvrigt en meget fed youtube-video du linkede til igår! så kan det tweet kun ses af @Bruger2 (og selvfølgelig @BrugerA og @BrugerB).

@Bruger3 og @Bruger4 kan naturligvis ikke se tweetet, for de følger slet ikke @BrugerA.

@Bruger1 følger @BrugerA, og ville under normale omstændigheder kunne se tweetet, men fordi det er del af en samtale, og høn ikke følger @BrugerB, ser høn det ikke.

@Bruger2 følger imidlertid både @BrugerA og @BrugerB og ser derfor tweetet helt normalt.

Kort sagt: samtaler ses kun af de twitter-brugere som følger begge involverede. Dette er gjort for at begrænse hvor meget "støj" man som twitterbruger skal få i sin timeline - det fra twitters side, at de fleste tweets sandt til andre er irrelevante, medmindre du også følger dem. Og det fungerer i det store hele også fint.

Det kan så blive noget forvirrende hvis 3 eller flere deltager i en samtale, og man kun følger nogle af dem. Så vil nogle tweets være synlige (de hvor en af dem man følger er nævnt først), mens andre ikke vil ses - enten fordi de er skrevet af en man ikke følger, eller fordi en man ikke følger er den direkte modtager.

Derfor kan det anbefales med sådanne større samtaler, at man vælger at se hele samtalen - det kan være lidt forskelligt hvordan, afhængigt af om man bruger web eller en app - og ikke kun det man ser i sin timeline.

Det er vigtigt at forstå, at tweets i samtaler, som man ikke ser, ikke er usynlige eller "private". Der er ikke noget hemmeligt ved dem, de dukker bare ikke op i alle følgeres timeline automatisk. Hvis du går ind og ser tweets for en bruger, kan du se alle, også dem du normalt ikke ville kunne se i din timeline.

Det er så ikke altid man ønsker at et tweets udbredelse på denne måde skal begrænsestil "fællesfølgerne", det kan der være flere grunde til. I såfald løser man det som regel ved at sætte et punktum foran modtagerens brugernavn - følg linket for nærmere forklaring på hvordan.

En effekt af at nogle tweets er skjult, er også at når man begynder at følge flere, kan antallet af tweets man ser stige voldsomt - for du ser ikke kun deres ikke-samtale tweets, men også dem de sender til hinanden, hvilket kan være mange, mange flere - for mange twittere udgør ikke-samtale tweets kun toppen af isbjerget, langt hovedparten af tweets foregår i samtale.


Direkte Beskeder - Direct Messages - DMs
Som sagt er det ikke fordi et tweet man ikke ser, fordi det er samtale, er hemmeligt. Men twitter har en mulighed for at sende sådanne private beskeder, hvor det kun er afsenderen og modtageren der kan se indholdet - sådan en besked kaldes en DM, for Direct Message (eller Direkte Meddelelse, om man vil).

Desværre synes jeg tit der er koks med det - nogle gange tager det lang tid før de kommer frem, eller man notificeres ikke, eller man får notifikationer på gamle beskeder - så hvis man sender sådan en, kan det være en idé også at sende et normalt tweet, om at man har sendt en DM. Hvilket er lidt fjollet.

Idéen med DMs er god nok, men personligt undgår jeg dem så vidt muligt, da jeg som det fremgår synes der ofte går noget galt. Men de er praktiske til for eksempel at sende en mailadresse eller et telefonnummer, som man ikke ønsker skal ud til alle - ligeledes kan de ofte være smarte at bruge, hvis man for eksempel vil påpege en fejl i et blogindlæg.

(Jeg har for eksempel modtaget 2 DMs efter udgivelsen af dette indlæg - en med forslag om at rette hemmelige til private om DMs - done - og en med at påpege det høflige i at bruge DMs til at rette fejl - done :) )

Det er dog vigtigt at forstå, at man kun kan DM'e nogle som følger én, hvilket folk tit glemmer. Og hvis du sender en DM til nogen, som følger dig - så husk at de kun kan svare via DM hvis du også følger dem!

Bemærk også, at man ikke skal DM'e hvad som helst - der er grænser for hvor private man kan regne med DMs er.

Den vigtigste lære af denne twitterlektion: Det er vigtigt at huske at alle timeline er forskellig - det du ser afhænger af hvem du følger, og hvem de snakker med. Og brug DMs hvis du skal tweete privat, men brug det med omtanke.

11 kommentarer

11 kommentarer:

Anonym sagde ...

Kære Leoparddrengen. Jeg har svært ved at forstå teksten efter tegningen. Me tungnem? Eller mangler der nogle ord? Kh @amspbch

Leoparddrengen sagde ...

Ja, der var faldet ud, at det gjaldt tweets som var del af samtaler efter kommaet. Har rettet og prøvet at tydeliggøre - tak!

Jan Kristensen sagde ...

Hej, Jeg kan ikke helt finde ud af hvem der ser mine Tweets, jgg har 7 følgere og 62 Følger ? Er det kun de 7 der ser den eller kommer mine tweets på de 62 timelines ? Mvh Jan

Leoparddrengen sagde ...

Hej Jan -

Det korte svar er, at det er kun dine 7 følgere der ser det i deres timeline. Andre kan også se dine tweets, men skal gøre en akitiv indsats for det - såsom at gå ind og kigge på din profil, eller have dig på en liste, eller andet.

Det er en af twitters styrker, at man selv sammensætter sin timeline udfra hvem man følger. Men hvis det valg - at du fulgte nogen - samtidigt betød at dine tweets havnede på andres timelines, uden at de havde bedt om det, så ville man ikke have kontrol over egne timeline.

Det betyder så tilgengæld også, at der ikke er nogen nem vej til at blive udbredt - man må være tålmodig, og over tid tweete for hvad der kan føles som et tomrum eller døve øren - og gerne blande sig i nogle samtaler. Så skal followers nok komme henad vejen.

Anonym sagde ...

Hej
Jeg har en twitter profil eller det (HAVDE) jeg det er fordi jeg har fået nogle sms'er på Twitter hvor der står at der er nogle der har startet en ond blog om mig men jeg kan ikke se den og jeg skulle ind på min profil idag og så sagde den at adgangs koden var forkert osv og vis jeg trykker på jeg har glemt min adgangskode så skriver jeg min mail og så siger den at den ikke kunne finde den og er det fordi jeg er blevet hacket eller hvad:'(

Leoparddrengen sagde ...

@Anonym

Ja, det lyder desværre meget som om du er blevet hacket - efter først at være blevet phishet, som det kaldes. Det kan du læse mere om her - som du kan se der er metoden der er brugt på dig ganske almindelig.

Det lyder dog som om din konto er blevet hacket mere end de flestes - som regel kan man stadig logge ind efterfølgende, men de her må være lykkedes i at få ændret dit password.

Det du skal gøre er at følge anvisningerne her (se siden på engelsk, ellers kommer du sikkert bare til dansk support side, der ikke har alt infoen.)

Som jeg forstår har du allerede prøvet punkt 1, så du kan sådan set gå direkte til punkt 2, denne form. Forhåbentligt ender du op med at få hjælp, så du kan komme på igen - men jeg kan ikke love det.

Hvis du får kontrol over din konto igen - eller laver en ny - vil jeg meget råde dig til at vælge at bruge Login Verification - det vil gøre det meget sværere at stjæle din telefon en anden gang.

Held & lykke med det - jeg krydser fingre. Lad mig gerne vide hvordan det gik.

Susan Wiesenberg sagde ...

Kære Leoparddrengen, jeg vil gerne sende en automatisk e-mail hver gang jeg får en ny følger med "tak fordi du har valgt at følge mig". Måske kan du hjælpe mig med, hvordan jeg gør dette?
Kh @susanwiesenberg

Leoparddrengen sagde ...

Hej Susan -

Altså, du kan aldrig komme til at sende en automatisk email - for der er ikke adgang til andre brugeres email-adresser.

Det du eventuelt ville kunne gøre var at sende en DM med teksten. Hvis modtageren så har notifikationer om at modtage emails slået til, vil høn modtage denne. (Og ellers bare DMen).

Men det er ikke en funktionalitet som er indbygget i Twitter — faktisk er det noget Twitter helst ikke ser.

Jeg vil heller ikke råde til det — min egen reaktion har været mild irritation de gange jeg har fået sådan en.

Men hvis du vil findes der en mængde værktøjer til Twitter, som andre laver, der kan gøre den slags. Jeg fandt denne artikel der beskriver nogle af dem — jeg skal understrege at jeg ikke kender nogle af dem selv, men udfra det jeg lige kunne læse er den der hedder TwitterDMer den simpleste til det du ønsker.

Men jeg råder til at du overvejer det et par gange! :)

Unknown sagde ...

The Achievers Library offers book leasing administrations and opens the entryway of the enormous world packed with various kinds of books. http://www.theachieverslibrary.com/

Carrom Disc Pool Mod Apk sagde ...

very awesome article dear author, i really enjoyed i want to share this post to my facebook, twitter. thanks!

Anonym sagde ...

Hej.
Jeg vågnte i dag om morgenen og så at jeg hverken kunne skrive I dm eller tweete noget. Jeg kan heller ikke like eller kommentere på tweets fra andre. Der er gået 18 timer nu og den virker stadigvæk ikke. Hvad burde jeg gøre?