Bidrag til Twitterguide?

En Leoparddreng kan blive sulten. Her har du mulighed for at give den et foder - hvis du altså har lyst!
Hvof' nu det?

Foder

Besked

Hyp, alle mine heste! - om fake twitter-followers

For nylig blev jeg vredt blokeret af en kendis - eller måske mere præcist en som engang var kendis. (Jeg havde brugt vedkommende som eksempel på uhensigtsmæssig tweetning, og det var nok heller ikke specielt smart af mig.)

Men hændelsen fik mig til at kigge nærmere på høndes profil, hvor jeg opdagede at follower-tallet var eksploderet siden jeg begyndte at followe hømme. Fra de par hundreder der var tale om for ca et halvt år siden, var det nu næsten 10.000.

Det er ret usædvanligt for danske forhold - så det vakte min mistanke om at der var tale om købte followers - såkaldt fake followers.

For, jo, hvor tåbeligt det end må lyde, er der faktisk tjenester, som kan forsyne en med followers, falske twitterprofiler - og der er kunder til det. Præcis hvad formålet er (for køberne) må svæve lidt i det uvisse, men det handler vel om forfængelighed, ego - og en tro på at et oppustet follower tal vil give én mere pondus på de sociale medier, og få en til at fremstå som mere betydningsfuld / populær.

Lettere ynkeligt i mine øjne. Og nok i de flestes - for der har været nogle sager hvor det er blevet opdaget (ofte politikere) - og det får ikke den afslørede til at fremstå i særligt pænt lys.

Så det vil jeg stærkt advare imod at man forsøger sig med. Ikke blot fordi man sandsynligvis bliver opdaget på et tidspunkt, men også fordi det er spild af ressourcer (twitters), gør nettet mindre gennemskueligt og ikke mindst ligger under for og udbygger en tro på at mange followers er vigtigt i sig selv.

Desuden har jeg disse falske twitterprofiler, man kan blive fulgt af, mistænkt for at være anvsarlig for en del af den spam vi oplever - især nok den jeg betegner som copycatten.

Med en dansk twitterprofil kan det især ikke anbefales, for de fleste services giver én followers med engelske navne, og det virker i sig selv mistænkeligt. Men et større problem er faktisk at disse services sælger followers i alt for store bunker til danske forhold; de mindste pakker jeg har set man kan købe er omkring 1.000 followers, og det er i sig selv noget der vil blive bemærket for de fleste danske konti.

Så igen: det vil jeg fraråde!

Men hvordan spotter man dem så?

Tja, som sagt vil det for de fleste danske konti være ret åbenlyst, så snart man kigger nærmere på de enkelte followers.

I det tilfælde jeg var ude for var det dog ikke helt så enkelt - for kendissen har i en del år været bosat i udlandet, så de engelske navne kunne godt passe. Men hvad der for alvor overbeviste mig var, at næsten alle followers var stort set identitiske - de havde hver omkring 50 tweets, og fulgte og blev fulgt af ca 50.

Men så findes der også nogle services, der mener at kunne afsløre fake followers. Den prøvede jeg også for sjov en af på den konto jeg havde under mistanke, og den dumpede med et brag.

Men de services som påstår at kunne sige hvor ægte ens followers er, vil jeg nu også godt advare imod. Ihvertfald skal man tage tallene med et meget stort gran salt.

Problemet med dem er, at de i deres algoritmer regner folk med ganske få tweets som fakes. Og det gør at de, som tiltrækker nye folk på twitter automatisk bliver udstyret med en hel masse "falske fakes". For de er jo ægte nok - de er bare ikke kommet så langt med tweetningen - og kommer det måske heller aldrig, desværre.

For eksempel mente samme service kun at ca 65% af mine followers skulle være ægte. Og det er jo ikke mærkeligt i betragtning af at twitter anbefaler mig til nye på twitter - ligesom en del kommer til på grund af denne guide.

På samme måder er mange kendte også nogle folk vælger at følge når de opretter en konto - og så aldrig kommer videre. Så når der indimellem dukker en historie op om, at en meget stor del af Lady Gagas followers er falske - så handler det sandsynligvis mest om en journalist som ikke har sat sig ind i tingene.

En anden metode man kan bruge til at få et billede af om en kontos followers nu er reel, er at se på dens udvikling over tid. Der findes også forskellige services til det, jeg prøvede her med en der hed TwitterCounter. Og der kunne jeg for den mistænkte konto se denne udvikling over en 3 måneders periode:

En meget, meget jævn stigning, som brat sluttede for ca 1 måned siden, hvorefter den er begyndt at falde langsommer, men jævnt. (Jeg ved ikke helt hvad faldet skyldes, men gætter på der er en "udløbsdato" på disse fakes, for at få folk til at komme tilbage og købe flere.)

Så for at opsummere: fake followers findes, men lad være at forurene nettet med dem. Vær eventuelt på vagt overfor oppustede follower-tal - men ligeså meget overfor påstande om bruger det - endnu engang er kildekritik på sin plads på nettet. Først og fremmest - lad være med at tillægge antal followers for meget vægt.

Ingen kommentarer

0 kommentarer: