Bidrag til Twitterguide?

En Leoparddreng kan blive sulten. Her har du mulighed for at give den et foder - hvis du altså har lyst!
Hvof' nu det?

Foder

Besked

Om livetweeting på Twitter

Begrebet livetweeting dækker over, at man på en eller anden måde dækker en begivenhed live. Det kan både være fra et nyheds/rapporteringssynspunkt og fra et mere underholdende perspektiv. Begge dele er en af Twitters absolutte styrker.

Groft sagt kan livetweets deles op i 3 kategorier:

Den enlige reporter: Her er der tale om en enkelt tweeter som har fundet noget at skrive om, noget som på den ene eller anden måde udvikler sig lige nu. Det kan være noget dramatiskfx en brand i en bygning. Eller noget mere fredeligt, men underholdende — et yndet tema er for eksempel generalforsamlinger i Andelsboligforeninger, eller lignende, hvor man godt kan fornemme at tweeteren måske synes tingene bevæger sig ud i det absurde.

Har man en fornemmelse af at noget kan blive et godt livetweet er det vigtigt hurtigt at finde på et hashtag, og blive ved det; det hjælper nemlig til at andre kan følge det, og eventuelt komme med kommentarer — hvilket for alvor er noget der kan give et livetweet liv.

En anden type livetweets man ofte ser er referat fra forsamling: Det kan være en konference eller lignende, hvor tilhørere gerne vil viderebringe en talers eller forelæsers pointer. Her vil der ofte være et fælles hashtag der tweetes under. Afhængigt af hvor meget man interesserer sig for emnet kan disse være interessante, ligegyldige eller enerverende; for eksempel kan det godt være trættende hvis man følger en del politikere, og alle fra et parti samtidigt synes det er meget vigtigt at tweete deres partiformands budskaber fra årets landsmøde, i citat. Det er forståeligt nok, men det er ikke nødvendigvis her livetweets virker bedst.

De helt store livetweets er second screen — hvor det er en begivenhed der dækkes af TV (eller direkte er TV, som en TV-serie), og grundlaget for deltagelse således i princippet kan være hele nationen. Eller for den sags skyld global (som ved en VM-finale i fodbold).

Typiske eksempler kan være sportsbegivenheder, TV-serier, royale begivenheder (jo, jeg er stadig stolt af #M2Regina40-hashtagget!) eller politiske debatter.

Ofte vil medier være med til at sætte gang i livetweets ved at udråbe et "officielt" hashtag, og så bringe udpluk af folk der tweeter på det. Med større eller mindre held — og i nogle tilfælde vælger de så udelukkende kendisser/politikeres tweets.

Ofte vil der til store begivenheder være flere hashtags der kører på samme tid. Som eksempel har Melodi Grand Prix gennem tiderne været #mgp, det blev så til #mgpdk, siden blev #escdk mere populært og børnene overtog #mgpdk; og så ville DR have det ind som et DR-hashtag, hvorfor det "officielle" nu er #drgrandprix. Men man ser alle brugt til en vis grad i dag, dog især #escdk og #drgrandprix.

Andre gange kan det (eller de) hashtags man vælger at bruges tolkes som en kommentar. Det var der vist mange der gjorde, da jeg i forbindelse med TV-serien 1864 kom til at lancere hahstagget #mallebrok, som endte med at blive mere brugt end det "officielle" #1864dr. (Det var nu ikke tænkt sådan, men man kan aldrig vide hvad læsere eller afsendere senere lægger i hashtags.)

Det vigtige ved de store second screen-livetweets er under alle omstændigheder, at det kan give både tweetende, og dem der blot følger med, en følelse af samhørighed — at sidde fælles i sofaen, og have den samme oplevelse, og grine af hinandens (sarkastiske?) bemærkninger; her sofaen blot en del større end der ellers har været mulighed for.

Hvor referatet fra forsamlingen kan være enerverende, kan sådan et second screen-livetweet være direkte ødelæggende for ens humør. Hvis det altså er noget man ikke interesserer sig for. Så er det bedste råd at droppe twitter den aften (hvis man ikke har en app der kan mute hashtags, men selv her vil der ofte skvulpe noget over.)

Livetweeting er så også noget der giver flow-TV liv igen; for skal man livetweete, så er man jo nødt til at være med, mens det sker — man kan ikke bare vælge at se noget senere.

Dog kan man "optage" hashtags og søgeord med appen Twewind, og senere afspille dem igen — samtidigt med at man streamer en udsendelse. Det er ikke helt det samme som livetweets, men så tæt man kan komme på. Og, ja, jeg tillader mig at reklamere lidt for Twewind, for det er mig der har lavet den.

Så: livetweets er det at rapportere det man ser; enten solo eller i fællesskab; fra en nøgtern, humoristisk eller sarkastisk synsvinkel. Som kan bidrage med viden og/eller fællesskab.

Ingen kommentarer

0 kommentarer: