Bidrag til Twitterguide?

En Leoparddreng kan blive sulten. Her har du mulighed for at give den et foder - hvis du altså har lyst!
Hvof' nu det?

Foder

Besked

Beskyttede tweets / "Låste" profiler

Det er muligt at låse sin twitterprofil, således at andre har begrænset adgang til at se den. Dette vil jeg til at starte med gerne advare imod man gør, medmindre man har tænkt meget over det og har en god grund til det. Det uddyber jeg længere nede.

Indstillingen sættes i ens profil, under kontoindstillinger, og hedder Beskyt mine tweets / Protect my tweets. Det omtales ofte som en låst profil - fordi andre ser den markeret med en hængelås.

Hvad betyder det?
Helt grundliggende er din bio og dine tweets kun synlige blandt dine Followers, hvis du har sat denne markering. Og for at få lov til at følge dig, skal du godkende folk - så det vil sige, folk klikker på Follow-knappen, og får så at vide, at det afventer din godkendelse. (Her er twitters egen beskrivelse af beskyttede tweets.)

Dine Followers kan ikke retweete dig (ihvertfald ikke med det indbyggede RT) - for det ville jo udbrede dit tweet blandt de som ikke følger dig.

Og hvis du skriver til nogen - laver en mention / omtale ved at skrive til @Brugernavn - ser de det kun, hvis de følger dig - for de får stadig kun lov at se dine tweets som dine followers. Så du kan ikke svare på interessante tweets du ser - eller det kan du godt, men du kan ikke regne med folk ser det.

Derfor er det en dum idé
Hvis man er ny på twitter, og måske er vant til et Facebook-miljø, kan det måske forekomme at være en god idé. Klog af skade prøver man at være så privat som mulig, ihvertfald til en start.

Måske ønsker man at finde ud af hvad twitter er, før man rigtigt kaster sig ud i det, og så kan det jo ikke skade at holde lidt på egne oplysninger?

Men - jo, det kan det. Gør du din konto privat, får du ikke twitter-oplevelsen, for du har effektivt lukket dig af fra alle du ikke kender - og som ny på twitter kender du ikke nogen - og kan derfor ikke interagere - og interaktion, eller i det mindste muligheden for det, er hele humlen i twitter.

Og det har du meldt dig ud af.

Den sikre vej til ikke at få Followers
Hvis du har låst din profil, har du spærret for at folk kan læse din bio og dine tweets. Hvilket er præcis det, som i første omgang kan gøre dig interessant at følge. Så du fjerner enhver grund folk måtte kunne få, til at følge dig spontant.

Og du kan ikke blande dig i samtaler - for folk kan ikke se dine tweets - den eneste måde andre kan lære om din eksistens er hvis du selv følger folk, eller nogle andre igen omtaler dig.

Hvis nogen enedelig af en eller anden grund er blevet interesseret i at følge dig, ved de så at du iøvrigt lige skal godkende dem først - og det kan så gøre at de alligevel ikke vil.

Så: at have en låst profil kan sammenlignes med at køre rundt i en bil med mørke vinduer: du kan godt se noget hvad der sker omkring dig inde på fortovet, men du kan ikke komme i kontakt med folk, og de aner ikke du er der eller hvem du er. Sandsynligvis tænker de endda, at du er lidt af en idiot at køre rundt der, i din bil med de mørke vinduer.

De eneste followers du kan regne med at få, er dem som du kender fra det virkelige liv, og som du beder om at følge dig - men så er du også kommet meget langt væk fra twitters grundidé.

Hvorfor så overhovedet bruge en låst profil
Der kan faktisk være tider hvor det kan give mening - hvis folk har været ude for en form for chikane, eller har noget familie/venner, som er kommet på twitter, som de ikke ønsker at dele deres tweets med.

I de tilfælde kan det - som regel for en kortere periode, til der er fundet en afklaring eller den chikanerende part er blevet træt af det - give mening at lukke af.

Men da har man også allerede en mængde followers - så twitter kan stadig fungere som twitter for én, man er ikke engang helt udelukket fra nye followers, fordi man kan blive omtalt af tredjepart.

(Apropos chikane på twitter / på nettet kan jeg anbefale denne historie - interessant, skræmmende og flot. Men et sidespring.)

Hvad er der så af alternativer?
Hvis man nu gerne vil prøve twitter af, men man ikke har lyst til at udlevere for meget information om sig selv? Hvad gør man så?

Det er heldigvis enkelt - du lader simpelthen være med at skrive mere end du har lyst til. Hvis du ikke vil på med dit eget navn, lader være med at skrive det. Dit brugernavn kan du lave så obskurt du vil, ligesom din bio ikke behøver fortælle noget om hvad du laver, hvem du er. Og dit profilbillede kan du lave så abstrakt du har lyst til.

Blot en vigtigt ting du skal huske, hvis du laver en sådan anonym konto: Sæt ikke hak i at "lade andre finde dig via din email-adresse", hvis du bruger en email folk omkring dig også kender dig under!

Twitter har ikke noget krav om at du skal fremstå som den du er, og udleverer ikke oplysninger om dig, medmindre der foreligger en specifik dommerkendelse.

Så du kan være så anonym du vil. Du vil dog på twitter møde folk, som vil have svært ved at tage dig seriøst, hvis du er anonym, men det behøver du jo ikke tage dig af. Jeg er selv anonym - og har iøvrigt skrevet dette om at være anonym på nettet - så jeg mener naturligvis det er helt fint - sålænge man ikke bruger anonymiteten til  at genere andre.

Hvis man senere føler sig mere tryg ved twitter, kan man jo så stå mere frem - hvis man har lyst til det.

Et andet alternativ nogle bruger, er at have flere konti - én hvor de ved arbejdsgiver/familie/venner kigger med. Og så en anden, som de ikke fortæller nogen om, hvor de ikke behøver holde sig tilbage.

For at opsummere
Beskyttede tweets kan ikke anbefales til nye på twitter, for du kommer ikke til at opleve det rigtige twitter - og du risikerer endda at gøre et dårligt indtryk, hvis folk overhovedet bemærker dig. Hvis du gerne vil holde lidt igen, så lad hellere være at fortælle for meget om dig selv. Og gem den låste profil til hvis du for alvor føler du får behov for det.

Ingen kommentarer

0 kommentarer: